Muffiny owsiane z dżemem morelowym

0 (0 ocen)

Zdrowe i pożywne babeczki na śniadanie, lunch lub podwieczorek.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    1 szklanka* mąki orkiszowej
    pół szklanki płatków owsianych
    3 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    150 ml kefiru
    2 łyżki miodu
    50 ml oleju
    2 łyżki dżemu morelowego

    KRUSZONKA:

    2 łyżki mąki
    2 łyżki brązowego cukru
    2 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki cynamonu

    * szklanka o pojemności 250 ml

Muffiny owsiane z dżemem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier i proszek do pieczenia.
    W drugiej misce jajka ubić z kefirem, dodając kolejno miód, olej i dżem.
    Do masy jajecznej dodawać partiami suche składniki, wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
    Masą napełniać foremki do muffin.
  • 2. KRUSZONKA:
    Zimne masło zagnieść z mąką, cukrem, cynamonem i płatkami owsianymi. Rozgnieść masę palcami i posypać wierzch każdej babeczki.
    Muffiny wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy