Muffiny cytrynowo-jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na wilgotne cytrynowe babeczki, które są wręcz prze-py-szne!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    3 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    1 łyżeczka sody
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok z 1 cytryny
    szczypta soli

Muffiny cytrynowo-jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski dodajemy produkty sypkie czyli, mąkę, sodę, cukier, sól i skórkę otartą z cytryny.
  • 2. W drugiej misce mieszamy jajka i dodajemy: jogurt, olej oraz sok z wcześniej startej cytryny.
  • 3. Wlewamy masę do sypkich produktów i łączymy je, mieszając łyżką, tylko do czasu połączenia.
  • 4. Przelewamy masę do formy na muffinki na wysokość 3/4 papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 170°C. Termoobieg 20 minut, bez termoobiegu 25 minut.

Porady

Po upieczeniu i ostudzeniu najlepiej przechowywać muffiny w zamkniętym pojemniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy