Muffinki są świetne na ciepło, są świetne na zimno;zdrowa przekąska.Idealne na piknik.
Składniki:
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130 g margaryny (roztopić i ostudzić )
350 ml jogurtu naturalnego
2 duże jajka
250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
1 czerwona papryka
15 czarnych oliwek
5 pomidorów suszonych w oleju z ziołami
2 łyżki margaryny lub masła
Muffinki ze szpinakiem i innymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Rozgrzać margarynę,wrzucić szpinak dusić, aż do odparowania wody.
Paprykę umyć,wyjąć gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałki.Oliwki pokroić w grube krążki. Pomidory suszone w małe kawałki.
2.Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i
sól. W drugiej trzepaczką ubić jajka z jogurtem i margaryną.
Zawartość drugiej miski wlać do składników suchych i
wymieszać.Wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać aż do
połączenia składników.
3.Formę na 12 muffinek posmarować tłuszczem,każdy dołek napełnić
ciastem. Piec 35 minut w 180 stopni ( lub do chwili kiedy patyczek wbity do
środka muffinki będzie suchy po wyjęciu).
Komentarze