pyszne muffinki ze szpinakiem i boczkiem

4.49 (162 ocen)

Muffinki są bardzo smaczne i w dodatku łatwe w przyrządzeniu.

Składniki:

  • (na ok. 10 sztuk)
    • ok.100 g szpinaku- najlepiej świeżego, może być także mrożony
    • 120 g chudego wędzonego boczku
    • 60-70 g żółtego sera- pokrojonego w małe kostki
    • 130 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta tartej gałki muszkatołowej
    • 1 duże jajko
    • 120 ml mleka
    • 60 g masła (roztopionego i ostudzonego)
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Pyszne muffinki ze szpinakiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży szpinak myjemy i wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotujemy przez około minutę bez przykrycia. Następnie osączamy i jeszcze raz przepłukujemy zimną wodą. Po ostudzeniu odciskamy całą wodę i drobno kroimy. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. ( Jeśli używamy szpinaku mrożonego najpierw musimy do rozmrozić, następnie postępujemy tak samo).
    W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę, pokrojony szpinak, osączony z tłuszczu boczek (możemy osączyć np. na papierowym ręczniku) i 3/4 pokrojonego sera.
    W mniejszym pojemniku roztrzepujemy jajko z mlekiem i masłem. Następnie płyn wlewamy do suchych składników i mieszamy łopatką do momentu aż wszystko się połączy.
    Ciasto nakładamy do foremek do pieczenia muf finek .Wierz posypujemy pozostałymi kostkami żółtego sera.

    gotowe muffinki możemy podawać z ketchupem

    Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować