Muffinki są bardzo smaczne i w dodatku łatwe w przyrządzeniu.
Składniki:
(na ok. 10 sztuk)
• ok.100 g szpinaku- najlepiej świeżego, może być także mrożony
• 120 g chudego wędzonego boczku
• 60-70 g żółtego sera- pokrojonego w małe kostki
• 130 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta tartej gałki muszkatołowej
• 1 duże jajko
• 120 ml mleka
• 60 g masła (roztopionego i ostudzonego)
Pyszne muffinki ze szpinakiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeży szpinak myjemy i wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotujemy przez około minutę bez przykrycia. Następnie osączamy i jeszcze raz przepłukujemy zimną wodą. Po ostudzeniu odciskamy całą wodę i drobno kroimy. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. ( Jeśli używamy szpinaku mrożonego najpierw musimy do rozmrozić, następnie postępujemy tak samo).
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę, pokrojony szpinak, osączony z tłuszczu boczek (możemy osączyć np. na papierowym ręczniku) i 3/4 pokrojonego sera.
W mniejszym pojemniku roztrzepujemy jajko z mlekiem i masłem. Następnie płyn wlewamy do suchych składników i mieszamy łopatką do momentu aż wszystko się połączy.
Ciasto nakładamy do foremek do pieczenia muf finek .Wierz posypujemy pozostałymi kostkami żółtego sera.
gotowe muffinki możemy podawać z ketchupem
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Komentarze