Muffinki z krówkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedy w domu zalegają krówki, trzeba je wykorzystać. Może muffinki? Czemu nie...
Podstawowe ciasto na muffinki, a w środku krówka. Na wierzchu polewa czekoladowa
i również krówki. Tylko drobno pokrojone :)
W efekcie babeczki ładnie się prezentują i całkiem nieźle smakują.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    50 g. masła
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    8 cukierków krówek
    Polewa:
    50 g. czekolady gorzkiej
    40 g. śmietanki 30 %
    Dodatkowo:
    2 cukierki krówki

Muffinki z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki z krówkami 1. Masło roztopić.

    Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać.
    Dodać mleko, jajko i roztopione, przestudzone masło.
    Wszystko wymieszać łyżką, tak żeby składniki się połączyły.
    Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.
    Do środka każdej babeczki, włożyć pół krówki. Przykryć ciastem,
    żeby krówka była w środku.

    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut.
  • Muffinki z krówkami 2. Kiedy muffinki wystygną, przygotować polewę.
    Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
    Powstałą polewą udekorować babeczki. Dwie krówki drobno posiekać nożem. Posypać na polewę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy