Morszczuk w sosie buraczano-jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Rybę można podać za równo na ciepło jak i na zimno. Sos z buraczkami i jabłkami świetnie komponuje się z ryba tworząc smaczna propozycja na świąteczny stół a także na inne uroczystości.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    -3 fileta z morszczuka
    -5 dag kaszy bulgur
    -2 łyżeczki suszonych buraków

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -1 małe kwaśne jabłko

    Składniki robocze:
    -2 łyżki mąki
    -sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,przyprawa do ryb
    -olej

Morszczuk w sosie buraczano-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na sypko w osolonych wrzątku do miękkości. Studzimy.Zimną kaszę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z
    łyżeczką buraczków suszonych. dzielimy na części.
  • 2. Morszczuka rozmrażamy , odciskamy z nadmiaru wody. Oprószamy solą,pieprzem i przyprawą do ryb. Na każdym filecie układamy część
    kaszy i zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami.
    Każdą roladkę panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Do obsmażonych roladek wlewamy 1 szkl. wody , dodajemy pokrojone w
    kosteczkę jabłko, łyżeczkę buraczków , kilka ziarenek ziela i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok.25 min. Sos można zagęścić odrobiną
    mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy