Rybę można podać za równo na ciepło jak i na zimno. Sos z buraczkami i jabłkami świetnie komponuje się z ryba tworząc smaczna propozycja na świąteczny stół a także na inne uroczystości.
50 min
Składniki:
Składniki podstawowe:
-3 fileta z morszczuka
-5 dag kaszy bulgur
-2 łyżeczki suszonych buraków
Składnik podstawowy dodatkowy:
-1 małe kwaśne jabłko
Składniki robocze:
-2 łyżki mąki
-sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,przyprawa do ryb
-olej
Morszczuk w sosie buraczano-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy na sypko w osolonych wrzątku do miękkości. Studzimy.Zimną kaszę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z
łyżeczką buraczków suszonych. dzielimy na części.
2.Morszczuka rozmrażamy , odciskamy z nadmiaru wody. Oprószamy solą,pieprzem i przyprawą do ryb. Na każdym filecie układamy część
kaszy i zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami.
Każdą roladkę panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Do obsmażonych roladek wlewamy 1 szkl. wody , dodajemy pokrojone w
kosteczkę jabłko, łyżeczkę buraczków , kilka ziarenek ziela i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok.25 min. Sos można zagęścić odrobiną
mąki.
Komentarze