Młoda czerwona kapusta z groszkiem i makiem

0 (0 ocen)

Zdrowa i pełna witamin surówka z młodych warzyw. Połączenie składników dość nietypowe, za to bardzo smaczne. Polecam!

Składniki:

  • 1 nieduża młoda czerwona kapusta (ok. 500 g)
    250 g łuskanego młodego zielonego groszku
    1 większa biała cebula (100 g)
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej bazylii
    3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
    3 łyżki oliwy lub oleju
    2 – 3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku

Młoda czerwona kapusta z groszkiem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda czerwona kapusta z groszkiem i makiem 1. Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać groszek oraz obraną i posiekaną cebulę, wsypać kolendrę.
  • Młoda czerwona kapusta z groszkiem i makiem 2. Dołożyć zieleninę, wlać oliwę/olej i sok z cytryny, wsypać mak. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Surówkę odłożyć na ok. 30 min, by składniki się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy