Miodowo-migdałowe ciasteczka

0 (0 ocen)

pyszne kruche ciasteczka przełożone masą z kaszy manny

Składniki:

  • Ciasteczka:
    250 g mąki,
    10 dag margaryny,
    3 łyżki cukru,
    1 jajko,
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 łyżka miodu,
    1 jajko,
    szczypta soli

    Krem:
    1 szkl. mleka,
    5 dag margaryny,
    3 płaskie łyżki kaszy manny,
    2 łyżki cukru,
    syrop migdałowy lub olejek migdałowy
    Dodatkowo:
    rozpuszczona czekolada

Miodowo-migdałowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
  • 2.
    Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy, aby nie powstało grudek. Odstawiamy na przestudzenia, dodajemy syrop migdałowy. Lekko przestudzoną masą przekładamy ciasteczka. Dekorujemy polewą.

Komentarze

Podobne przepisy