Ciasto miodowiec z kremem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest pyszny dzięki grubym warstwom kremu.

Składniki:

  • Ciasto: 4 łyżki miodu
    ● 30 dag roztopionej margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 4 szkl. mąki
    ● 2 łyżeczki sody
    ● łyżeczka przyprawy do piernika
    ● 2 jajka
    Krem: 4 szkl. mleka
    ● 10 łyżek cukru
    ● 6 łyżek mąki tortowej
    ● 2 budynie śmietan.
    ● 2 kostki margaryny
    ● biała czekolada
    ● sok z cytryny do skropienia
    Poncz: sok z cytryny + 2 łyżki cukru
    ● polewa czekoladowa
    ● orzechy włoskie

Ciasto miodowiec z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą kolejno wkładamy do formy (23x40 cm), nakłuwamy i pieczemy 15 minut w 170 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: budynie i mąkę mieszamy z 1 szkl. mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy mieszankę, chwilę gotujemy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ucieramy z margaryną na krem. Skrapiamy sokiem, dzielimy na pół.
  • 3. Ciasta nasączamy ponczem. Układamy warstwowo: ciasto, 1/2 kremu, ciasto, 1/2 kremu, ciasto. Dekorujemy polewą i podprażonymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Komentarze

Podobne przepisy