Miodowe paluchy pszenno-żytnie

0 (0 ocen)

Puszyste , słodkie , mocno miodowe , domowe paluchy pszenno-żytnie. Smakują wspaniale bez żadnych dodatków , ze szklanką mleka lub kakao. Najlepiej rwać je po prostu palcami , pycha.

Składniki:

  • 300g. mąki pszennej
    200g. mąki żytniej graham
    7g. suszonych drożdży
    szczypta soli
    1/2 szklanki letniej wody
    4 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki miodu płynnego prawdziwego
    1 całe jajko
    1 żółtko
    Dodatkowo:
    miód płynny prawdziwy po posmarowania paluchów
    cukier kryształ do posypania paluchów

Miodowe paluchy pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki z drożdżami oraz solą wymieszać razem.
    Wlać wodę , olej oraz miód , wbić całe jajko oraz żółtko.
    Wyrobić gładkie , odchodzące od dłoni ciasto
    Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Ciasto podzielić na 6-8 kawałków w zależności od tego ile paluchów chcemy otrzymać.
    Każdy kawałek rozwałkować cienko , zwinąć w rulon.
    Każdego palucha posmarować po wierzchu miodem oraz posypać cukrem.
    Pozostawić na kolejne 30 min.
  • 3. Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy