Przepis znaleziony przy okazji robienia ozdób choinkowych.Był w książce z robótkami ręcznymi dla dzieciaków.Trochę przerobiony, tak by można użyć mąki gryczanej zamiast pszennej.
Miodowe ciasteczka na choinkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy sodę z mąką, przyprawą korzenną i cukrem pudrem. Dodajemy jajko, miód i masło. Zagniatamy wszystko na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy ok. 30 minut.
2.Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkowujemy je na wysypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0.5cm.
Foremkami wycinamy ciasteczka, natomiast słomka do napoi robimy dziurki w ciastkach, tak by po upieczeniu można było przewlec przez nie nitkę i zawiesić na choinkę.
3.Ciastka pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 12-15 minut, w zależności o wielkości ciastka.
4.Po upieczeniu ciastka studzimy, a następnie dekorujemy.
Komentarze