Miodowe ciasteczka na choinkę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Przepis znaleziony przy okazji robienia ozdób choinkowych.Był w książce z robótkami ręcznymi dla dzieciaków.Trochę przerobiony, tak by można użyć mąki gryczanej zamiast pszennej.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 500g mąki gryczanej
    1 jajko
    200g trzcinowego cukru pudru
    50g masła
    1/2 szklanki miodu
    2 łyżeczki przyprawy korzennej
    1 łyżeczka sody

    dodatkowo:
    lukry, polewy i cukrowe ozdoby do dekoracji
    mąka gryczana do podsypywania

Miodowe ciasteczka na choinkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy sodę z mąką, przyprawą korzenną i cukrem pudrem. Dodajemy jajko, miód i masło. Zagniatamy wszystko na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy ok. 30 minut.
  • 2. Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkowujemy je na wysypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0.5cm.
    Foremkami wycinamy ciasteczka, natomiast słomka do napoi robimy dziurki w ciastkach, tak by po upieczeniu można było przewlec przez nie nitkę i zawiesić na choinkę.
  • 3. Ciastka pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 12-15 minut, w zależności o wielkości ciastka.
  • 4. Po upieczeniu ciastka studzimy, a następnie dekorujemy.

Porady

wyszło mi ok. 80 sztuk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy