Świąteczne ciasteczka na choinkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z sodą i cynamonem przesiać przez sito. Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem wraz z mąką, następnie dodać żółtka, sok z cytryny, jogurt lub śmietanę i ręką szybko wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę.
2.Następnie połowę ciasta cienko rozwałkować, drugą pozostawić jeszcze w lodówce. Wykrawać z ciasta za pomocą dowolnych foremek ciastka, układać na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( 190`stopni) na 10-15 minut do zrumienienia.
3.Przygotować do dekoracji: biały lukier, kolorowe barwniki spożywcze, cukrowe ozdoby i posypki.
Porady
Przed dekorowaniem poczekać aż ciasteczka dobrze wystygną.
Komentarze