MINI PĄCZKI

0 (0 ocen)

doskonałe na tłusty czwartek i karnawałowe imprezy

Składniki:

  • 50 dag mąki
    5 dag drożdży
    5 łyżek cukru
    1 szkl. mleka
    2 żółtka
    1 łyżka spirytusu
    cukier waniliowy
    2 łyżki masła

    Cukier puder do posypania

Mini pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżki mąki, cukru i mleka robimy zaczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do mąki dodajemy rozczyn, żółtka i spirytus. Mieszamy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy małe kuleczki, lub wycinamy większym kieliszkiem. Odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu, osączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy