1.Wodę zagotować z masłem i cukrem, gotować do całkowitego rozpuszczenia się masła. Mąkę przesiać i dodać ją do gotującej się wody, energicznie wszystko wymieszać. Po wymieszaniu mąki z wodą cały czas mieszając trzymać garnek na małym gazie jeszcze 2-3 minuty, następnie zestawić garnek z ognia i wystudzić. Do przestudzonego ciasta dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając ( jest to na początku dosyć trudne bo całość się nie chce łączyć ze sobą) do ucierania ja używałam robota na koniec dodać spirytus.
2.Kiedy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję uformować z niego małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
3.W niedużym garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju i smażyć porcjami pączki do uzyskania złotego koloru trwa to około 5 minut.
4.Po usmażeniu odsączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i każdy paczek obtoczyć w cukrze pudrze.
Komentarze