Mini pączki

0 (0 ocen)

Takie malutkie pączusie na raz do buzi :)

Składniki:

  • 300 ml wody
    80 gram masła
    40 dag mąki pszennej
    3 jajka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka spirytusu
    dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder

Mini pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mini pączki 1. Wodę zagotować z masłem i cukrem, gotować do całkowitego rozpuszczenia się masła. Mąkę przesiać i dodać ją do gotującej się wody, energicznie wszystko wymieszać. Po wymieszaniu mąki z wodą cały czas mieszając trzymać garnek na małym gazie jeszcze 2-3 minuty, następnie zestawić garnek z ognia i wystudzić. Do przestudzonego ciasta dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając ( jest to na początku dosyć trudne bo całość się nie chce łączyć ze sobą) do ucierania ja używałam robota na koniec dodać spirytus.
  • mini pączki 2. Kiedy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję uformować z niego małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • mini pączki 3. W niedużym garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju i smażyć porcjami pączki do uzyskania złotego koloru trwa to około 5 minut.
  • mini pączki 4. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i każdy paczek obtoczyć w cukrze pudrze.

Komentarze

Podobne przepisy