Migdałowiec

  • wyświetlono: 260 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zawsze gdy babcia zrobi migdałowca cała rodzina nie może odejść od stołu dopóki nie braknie.

  • 35min

Składniki

1litra, 2 duże paczki krakersów, 3/4 szklanki cukru, 1/2 śmietany 30 %, 10 dag płatków migdałowych, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła, 4 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 puszka karmelu.

Sposób przygotowania przepisu:

Migdałowiec

  • 1. Na patelni zrumienić płatki migdałowe. Do 1,5 szklanki mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i jajko, wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i całość połączyć. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, połączyć z żelatyną.
  • 2. Jak przekładać:
    1. Krakersy
    2. Na krakersy nanieś masę budyniową
    3. Znów kładziemy krakersy
    4. Nakładamy karmel na krakersy
    5. Po raz kolejny układamy krakersy
    6. Na krakersy nakładamy bitą śmietanę.
    Na koniec posypać płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce. Życzę smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto migałowe

Dodane przez: dana181

Migdałowiec

ciasto pełne niespodzianek.

Migdałowiec

Dodane przez: Konto nieaktywne

MIGDAŁOWIEC

Po prostu rozpływa się w ustach!!

Dodane przez: kasias

Migdałowiec

Ciasto jest smaczne i łatwe w wykonaniu

Migdałowiec z masą krówkową

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Migdałowiec z masą krówkową

Przepis na to ciasto dostałam od...

Migdałowiec wg. Siostry Anastazji

Dodane przez: AnkaFiranka

Migdałowiec (bez pieczenia) wg. Siostry Anastazji

Ciasta nie wymagające pieczenia...

migdałowiec z kajmakiem

Dodane przez: klementynka

migdałowiec z kajmakiem

bardzo słodkie, ale przepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE