Migdałowiec

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zawsze gdy babcia zrobi migdałowca cała rodzina nie może odejść od stołu dopóki nie braknie.

  • 35 min

Składniki:

  • 1litra, 2 duże paczki krakersów, 3/4 szklanki cukru, 1/2 śmietany 30 %, 10 dag płatków migdałowych, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła, 4 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 puszka karmelu.

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni zrumienić płatki migdałowe. Do 1,5 szklanki mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i jajko, wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i całość połączyć. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, połączyć z żelatyną.
  • 2. Jak przekładać:
    1. Krakersy
    2. Na krakersy nanieś masę budyniową
    3. Znów kładziemy krakersy
    4. Nakładamy karmel na krakersy
    5. Po raz kolejny układamy krakersy
    6. Na krakersy nakładamy bitą śmietanę.
    Na koniec posypać płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce. Życzę smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy