Migdałowe ciacha na walentynki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takie ciacha od serca dla zakochanych i nie tylko. Częstować się jak ktoś chętny. Można się zakochać w migdałach i ciasteczkach ha ha.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 250 gram masła
    3,5 szklanki mąki wrocławskiej
    2 jajka
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 szklanki cukru pudru
    Sól szczypta
    7 łyżek migdałów tartych
    1/2 szklanki powideł domowych

Migdałowe ciacha na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki w misce 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło pokrojone, proszek do pieczenia, jajka, żółtko, cukier puder, sól, migdały tarte. Ciasto wyrabiam rękę i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkuję ciasto. Resztę wstawiam do lodówki.
  • serca wykrojone z ciasta 2. Wykrawam kształty serca rożnej wielkości za pomocą foremek.
  • ciastka na blaszcze 3. Układam na blaszce na papierze i piekę około 12 minut temp 170 stopni. Część ciastek dekoruję powidłami, które wcześniej zmiksowałam blednerem i razem zapiekłam. Kwiaty duże zrobiłam za pomocą foremki serce, którą wykrawałam jedno serce obok drugiego i nie dociskałam do końca żeby środek kwiata trzymał się razem.

Komentarze

Podobne przepisy