Mięsny makaron

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybkie i łatwe danie, dzięki któremu wykorzystamy mięso pozostałe z niedzielnego rosołu.

  • 30 min

Składniki:

  • *mięso pozostałe z rosołu (korpusy, udka, skrzydełka)
    *ok. 250 g. makaronu (penne, kokardki lub innego ulubionego)
    *ok. 3-5 łyżek koncentratu pomidorowego
    *1 ząbek czosnku
    *pół małej cebuli
    *sól, pieprz
    *przyprawy (pieprz ziołowy, zioła prowansalskie)
    *ser żółty do posypania

Mięsny makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki.
  • 2. Ugotować makaron według własnych upodobań (ja np. gotuje aby był al dente).
  • 3. Cebulę i czosnek pokroić drobno. Najpierw na patelni poddusić cebulę, następnie dorzucić czosnek i chwilę razem przesmażyć.
  • 4. Do cebuli i czosnku wrzucić mięso. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Podlać 3/4 szklanki wody. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i chwilę podgotować.
  • 5. Wrzucić ugotowany, odcedzony makaron. Wymieszać. Można doprawić do smaku według własnych upodobań. Wyłożyć na talerze, posypać startym żółtym serem.

Porady

Ilość koncentratu pomidorowego można zmieniać według upodobań smakowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy