Kotlety mielone z wołowiny z papryką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczne mielone z dodatkiem świeżej papryki, która po usmażeniu pozostaje lekko chrupiąca. Do mielonych podałam puree ziemniaczane i buraczki. Tradycyjny obiadek.

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego
    1 zielona papryka
    1 czerstwa bułka (użyłam razowej)
    1 jajko
    1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry

    bułka tarta do obtaczania
    olej do smażenia

Kotlety mielone z wołowiny z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namocz w wodzie, jak zmiękknie odciśnij całkowicie z wody. Paprykę umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne, pokrój w małą kostkę. W misce wymieszaj mięso z papryką, podrobioną bułką, jajkiem i resztą przypraw. Formuj płaskie kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju. Wykładaj na ręcznik papierowy.

Porady

Mielone można podawać z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy