Mielone w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

Pyszne i aromatyczne.

Składniki:


  • 1/2 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka)
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    cebula
    1 i 1/2 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany
    1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1 słoik podgrzybków w zalewie
    cebula
    2 łyżki masła

Mielone w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy, odciskamy, pietruszkę siekamy. Dodajemy razem z jajkiem do mięsa i wyrabiamy masę. Przyprawiamy. Formujemy pulpeciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cebulkę podduszamy na maśle, dodajmy grzybki, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Zaciągamy mąką i śmietaną, doprawiamy sos do smaku. Do sosu przekładamy mięso.
    Podajemy z kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy