tradycyjne ciasto, które często gościło u mnie w domu na świątecznym stole gdy byłam dzieckiem, w tym roku postanowiłam odnowić tradycję i upiekłam to pyszne ciasto
1.Oba ciasta robimy podobnie. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm).
Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
2.Krem:
1/4 szkl. mleka odlewamy, resztę mleka gotujemy razem z cukrem. Budyń mieszamy w odlanym mleku, wlewamy do gotującego mleka. Studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy budyń i sok z cytryny.
3.WYKONANIE CIASTA:
Ciasto jasne i ciemne kroimy w jednakowej szerokości kromki. Następnie smarujemy z jednej strony kromkę ciasta, przykładamy kromkę w drugim kolorze i tak do wyczerpania składników. Gotowe ciasto polewamy polewą i ozdabiamy wg uznania. Ciasto mocno chłodzimy a następnie kroimy po skosie.
Komentarze