METROWIEC

0 (0 ocen)

tradycyjne ciasto, które często gościło u mnie w domu na świątecznym stole gdy byłam dzieckiem, w tym roku postanowiłam odnowić tradycję i upiekłam to pyszne ciasto

Składniki:

  • CIASTO JASNE:
    3 jajka
    0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
    1,5 szkl. mąki
    1/4 szkl. wody
    1/4 szkl. oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO CIEMNE:
    3 jajka
    0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
    1,5 szkl. mąki
    1/4 szkl. wody
    1/4 szkl. oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    olejek arakowy

    KREM:
    1 szkl. mleka
    1 szkl. cukru
    1 budyń waniliowy
    sok z 1 cytryny
    1 margaryna

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    perełki cukrowe

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba ciasta robimy podobnie. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm).
    Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
  • 2. Krem:
    1/4 szkl. mleka odlewamy, resztę mleka gotujemy razem z cukrem. Budyń mieszamy w odlanym mleku, wlewamy do gotującego mleka. Studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy budyń i sok z cytryny.
  • 3. WYKONANIE CIASTA:
    Ciasto jasne i ciemne kroimy w jednakowej szerokości kromki. Następnie smarujemy z jednej strony kromkę ciasta, przykładamy kromkę w drugim kolorze i tak do wyczerpania składników. Gotowe ciasto polewamy polewą i ozdabiamy wg uznania. Ciasto mocno chłodzimy a następnie kroimy po skosie.

Komentarze

Podobne przepisy