Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą

0 (0 ocen)

Ciasto jest dość słodkie, ale takie są właśnie prawdziwe mazurki: słodkie, kruche i przepyszne:)

Składniki:

  • Ciasto:
    12 dag margaryny,
    łyżeczka olejku waniliowego,
    2 żółtka,
    15 dag mąki pszennej,
    8 dag cukru pudru,
    4 dag mąki ziemniaczanej.

    Masa:
    20 dag chałwy waniliowej,
    10 dag orzechów włoskich,
    1/2 szkl. śmietany 30%,
    3 łyżki cukru pudru.

Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Formę o wym. 24x29cm wyłożyć papierem, natłuścić i wysypać cienko mąką. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 30 min w temp. 150st., wyjąć z formy i przestudzić.
  • 2. Wszystkie składniki zblendować. Następnie zagotować, gotować ok. 3 min i wylać na ciasto. Odstawić by przestygło. Polać stopioną tabliczką mlecznej czekolady, udekorować wg własnych upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy