Mazurek chałwowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

Mój pierwszy mazurek ;)

Składniki:

  • *ciasto kruche:
    - 440 g zimnego masła
    - 600 g mąki krupczatki
    - 240 g mąki ziemniaczanej
    - szklanka cukru
    - 4 łyżeczki cukru waniliowego
    - 2 szczypty soli
    - 2 jajka
    - 2-3 łyżki śmietany 18%
    * masa chałwowa:
    - 300 g chałwy sezamowej
    - 5 łyżek śmietany 30%
    *na wierzch:
    - 2 puszki masy kajmakowej
    - szczypta soli
    - kandyzowane cytrusy i płatki migdałów do ozdoby
    - pisaki lukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek chałwowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie posiekać za pomocą noża lub w malakserze. Szybko wyrobić w rękach, po czym podzielić na dwie części, zawinąć je folią spożywczą i schować na 2-3 godziny do lodówki. Następnie pierwszą porcję rozwałkować na wysypanym mąką blacie. Dno formy 37x24cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej rozwałkowane ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 20 minut (do zrumienienia). Następnie odstawić do ostudzenia. Podobnie postąpić z drugim blatem.
    Chałwę pokruszyć i wrzucić do rondelka. Dodać śmietanę i postawić na średnim ogniu. Mieszać aż chałwa się rozpuści i stworzy ze śmietaną jednolitą masę. Gotową wylać na blat ciasta i rozprowadzić po nim równomiernie. Przykryć drugim blatem.
    Kajmak przełożyć do rondelka, posolić i podgrzać, mieszając. Ciepły wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Udekorować kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce, żeby masy zgęstniały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować