Mazurek chałwowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dokładnie posiekać za pomocą noża lub w malakserze. Szybko wyrobić w rękach, po czym podzielić na dwie części, zawinąć je folią spożywczą i schować na 2-3 godziny do lodówki. Następnie pierwszą porcję rozwałkować na wysypanym mąką blacie. Dno formy 37x24cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej rozwałkowane ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 20 minut (do zrumienienia). Następnie odstawić do ostudzenia. Podobnie postąpić z drugim blatem.
Chałwę pokruszyć i wrzucić do rondelka. Dodać śmietanę i postawić na średnim ogniu. Mieszać aż chałwa się rozpuści i stworzy ze śmietaną jednolitą masę. Gotową wylać na blat ciasta i rozprowadzić po nim równomiernie. Przykryć drugim blatem.
Kajmak przełożyć do rondelka, posolić i podgrzać, mieszając. Ciepły wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Udekorować kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce, żeby masy zgęstniały.
Komentarze