Masło orzechowe z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE MASŁA: Orzeszki wsypujemy do malaksera, dodajemy sól i miksujemy około 15 minut, czyli do uzyskania kremowej masy. Aby skrócić czas miksowania możemy dodać łyżkę oleju z orzeszków ziemnych.
2.PRZYGOTOWANIE SOSU: Cukier przesypujemy do rondelka. Dodajemy masło i sól. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do zagotowania. Sos podgrzewamy jeszcze około 10-15 minut, ciągle mieszamy, żeby się nie przypalił. Studzimy.
3.W słoiczku naprzemiennie układamy warstwy masła orzechowego i sosu toffi.
4.Gotowe masło przechowujemy w lodówce.
Porady
Zamiast orzeszków ziemnych do zrobienia masła możemy użyć orzechów laskowych, włoskich lub nerkowców.
Komentarze