masło orzechowe z toffi

0 (0 ocen)

Domowe masło orzechowe z sosem toffi. Idealne do kanapek gofrów lub naleśników.

Składniki:

  • masło orzechowe:
    400 g orzeszków zielnych niesolonych
    sól morska do smaku, ja dałam pół łyżeczki
    opcjonalnie łyżka oleju z orzeszków ziemnych

    sos toffi:
    3/4 szklanki ciemnego cukru muscovado
    szczypta soli
    łyżka masła
    330 ml słodkiej śmietanki 30%

Masło orzechowe z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE MASŁA: Orzeszki wsypujemy do malaksera, dodajemy sól i miksujemy około 15 minut, czyli do uzyskania kremowej masy. Aby skrócić czas miksowania możemy dodać łyżkę oleju z orzeszków ziemnych.
  • 2. PRZYGOTOWANIE SOSU: Cukier przesypujemy do rondelka. Dodajemy masło i sól. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do zagotowania. Sos podgrzewamy jeszcze około 10-15 minut, ciągle mieszamy, żeby się nie przypalił. Studzimy.
  • 3. W słoiczku naprzemiennie układamy warstwy masła orzechowego i sosu toffi.
  • 4. Gotowe masło przechowujemy w lodówce.

Porady

Zamiast orzeszków ziemnych do zrobienia masła możemy użyć orzechów laskowych, włoskich lub nerkowców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy