Maślankowe naleśniki

0 (0 ocen)

Pyszne i szybkie do zrobienia..

Składniki:

  • Składniki (na ok. 20 sztuk):
    2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
    2 filiżanki maślanki
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżki cukru
    2 jaja
    2 łyżki oleju
    nasionka z 1/2 laski wanilii

Maślankowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka lekko ubić z olekem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy