Maślane bułeczki

0 (0 ocen)

Pulchne, maślane bułeczki idealne na II śniadanie do szkoły, na podwieczorek ze szklanką mleka i odrobiną dżemu. Długo pozostają świeże

Składniki:


  • 300 g mleka
    20 g drożdży
    60 cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    60 g masła
    500 g mąki pszennej typ 450
    2 szczypty soli
    1 białko+2 łyżki mleka do posmarowania

Maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wlać ciepłe mleko, wsypać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.

    Wbić jajko i żółtko, roztrzepać. Masło rozpuścić i wlać letnie do misy.

    Na koniec wsypać mąkę i 2 szczypty soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić. Podzielić na 12 kawałków, uformować okrągłe bułeczki.

    Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 minut do napuszenia.

    Białko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować bułeczki.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy