Marynowane śledzie z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonała przystawka na różne uroczystości.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dkg śledzi solonych
    10 oliwek czarnych
    15 małych konserwowych ogóreczków
    1 cebula
    Marynata
    100 ml octu
    2 łyżki oliwy
    3 liście laurowe
    5 ziarenek pieprzu
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżka oregano
    1 łyżka cukier
    1 łyżeczka soli
    4 rzodkiewek do dekoracji
    sałata

Marynowane śledzie z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16h4hph 1. Śledzie opłukać, zalać wodą i moczyć przez 4 godziny, osączyć , obrać ze skórki.
  • image-1l19gw8 2. Na każdym płacie ułożyć po parę oliwek i ogóreczka, zwinąć tworząc roladki, spiąć wykałaczkami.
  • image-2693gya 3. Ocet połączyć z wodą , oliwą , cukrem, oregano, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu , zielem angielskim 1 łyżeczką soli. Zagotować. Ostudzić.
  • image-04tk2f9 4. Rolmopsy ułożyć w garnuszku lub słoju, zalać marynatą. Odstawić na 24 godz do lodówki. Cebulę pokroić w plastry , sparzyć. Gotowe rolmopsy ułożyć na sałacie na półmisek obłożyć cebulą , udekorować rzodkiewką .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy