Śledzie marynowane inaczej

4.5 (181 ocen)

Na ten przepis natknęłam się przypadkiem w starym Poradniku Domowym i zaintrygował mnie na tyle by, spróbować, jak smakuje taka wersja śledzia.

Składniki:

  • 1 kg śledzi

    Marynata:
    1/2 szklanki czerwonego octu winnego
    1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżka tartego chrzanu
    1 łyża koncentratu pomidorowego
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie marynowane inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy moczę w wodzie z octem (1,5 litra wody -1/4 szklanki octu) kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka i układam w słoiku.
    Sól, cukier i przegotowaną wodę mieszam, dodaję koncentrat, ocet i chrzan. Mieszając wlewam po trochu olej. Śledzie zalewam marynatą i odstawiam na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jednakże do spożycia nadają się już po 12 godzinach leżakowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować