Paprykę marynuję co roku według sprawdzonego przepisu mojej mamy.Jest to doskonały dodatek do potraw,sałatek i dań.Świetnie sprawdza się na każdym przyjęciu i jest źródłem witamin .
Marynowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy.Paprykę myjemy,oczyszczamy z gniazd nasiennych,kroimy na mniejsze części.W garnku zagotowujemy wodę.Po zagotowaniu się wody zmniejszamy gaz na najniższy poziom,wrzucamy paprykę i sparzamy ją około 2-3 minut.
2.Na dno każdego słoika wrzucamy obrany ząbek czosnku przekrojony na pół i układamy paprykę.Na wierzch każdego słoika wkładamy górną część suszonego kopru.Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia.Gotową zalewą uzupełniamy każdy słoik z papryką.Na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oliwy.Słoiki mocno zakręcamy wyparzonymi pokrywkami.Pasteryzujemy 25 minut w temperaturze 180'C.
Komentarze