Marynowana papryka

0 (0 ocen)

Paprykę marynuję co roku według sprawdzonego przepisu mojej mamy.Jest to doskonały dodatek do potraw,sałatek i dań.Świetnie sprawdza się na każdym przyjęciu i jest źródłem witamin .

Składniki:

  • 2 kg kolorowej papryki
    10 ząbków czosnku
    1/2 szklanki oliwi
    suszony koper
    Zalewa:
    2 litry wody
    6 łyżek cukru
    2 łyżki soli
    1 szklanka octu 10%

Marynowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy.Paprykę myjemy,oczyszczamy z gniazd nasiennych,kroimy na mniejsze części.W garnku zagotowujemy wodę.Po zagotowaniu się wody zmniejszamy gaz na najniższy poziom,wrzucamy paprykę i sparzamy ją około 2-3 minut.
  • 2. Na dno każdego słoika wrzucamy obrany ząbek czosnku przekrojony na pół i układamy paprykę.Na wierzch każdego słoika wkładamy górną część suszonego kopru.Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia.Gotową zalewą uzupełniamy każdy słoik z papryką.Na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oliwy.Słoiki mocno zakręcamy wyparzonymi pokrywkami.Pasteryzujemy 25 minut w temperaturze 180'C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy