Placki są proste i szybkie w przygotowaniu. Takie właśnie dania lubię gdy mam niewiele czasu na małe co nie co;) Placki są lekko pikantne, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środki. Po prostu pyszne!
30 min
Składniki:
3 duże marchewki
2 jajka
garść startego żółtego sera
2 łyżki mąki pszennej
3/4 pęczka natki pietruszki
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu kolorowego
3 łyżki oliwy do smażenia
Marchewkowe placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Marchewki myjemy, osuszamy, następnie obieraczką usuwamy skórkę.
Trzemy na tarce o grubych oczkach.
Przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę garść startego żółtego sera oraz poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawiamy.
Mieszamy wszystkie składniki aby się połączyły.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, po chwili łyżką stołową nakładamy masę formując placki.
Smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dobrym dodatkiem do placków będzie jogurt naturalny lub śmietana.
Komentarze