Ciasto malinowe z kremem i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 min

Malinowy krem w połączeniu z delikatnym biszkoptem, kremem śmietanowym i galaretką malinową.

  • 1 min

Składniki:

  • blaszka 25x25 cm
    BISZKOPT:
    -8 jaj
    -8 łyżek mąki
    -8 łyżek cukru
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREMY:
    - 500ml kremówki
    - 4 łyżeczki żelatyny rozp. w 1/4 szkl. wody
    - 250 g mascarpone
    - 250 g malin
    - cukier puder wedle uznania

    DODATKOWO:
    - galaretka malinowa
    - owoce do dekoracji (u mnie jeżyny)

Ciasto malinowe z kremem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT - mikser na poz. 2 (wysokie obroty)

    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, nstp. mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok. 20 min w 180 st. C
    Zimny podzielić na 2.
  • 2. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. 2 łyżki stołowe dodać do mascarpone zmiksowanego z cukrem. Maliny w całości dodajemy do mascarpone, nast. połowę żelatyny i miksujemy.

    Drugą porcję żelatyny dodać do kremówki.

    Galaretkę rozp. wg przepisu na opakowaniu.
  • 3. biszkopt - krem malinowy - biszkopt - masa śmietanowa - owoce - galaretka

    Schłodzić przez kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy