Malinowa chmurka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Prosty i smaczny deser z malinami

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 250 g malin
    250 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    100 ml kremówki

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny oraz cukier przełóż do rondelka. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez ok.5-8 minut. Następnie maliny przetrzyj przez sitko i odstaw na bok.
    Kremówkę ubij mikserem pod koniec dodając cukier puder.
    Mascarpone ubij z cukrem pudrem. Następnie delikatnie połącz z bitą śmietaną.
    Masę z mascarpone podziel na trzy części.
    Do jednej dodaj ok.4 łyżki puree z malin. Do drugiej miseczki dodaj 1-2 łyżki puree.
    Na dno miseczek wyłóż pierwszy krem,na to drugi a na wierzch krem bez malin. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
    Wierzch deserów udekoruj malinami. Warto też dodać na wierzch startą, białą czekoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy