Malinka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Eksperymentowanie w kuchni to moja ogromna pasji. Ciasto wyszło pyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto blaszka 33x23:
    5 jajek,
    200g mąki pszennej,
    150g margaryny lub masła,
    250g brązowego cukru,
    2 łyżki kakao,
    75g gorzkiej czekolady,
    60ml mocnej zaparzonej kawy,
    szczypta soli,
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki mleka,
    100g śmietany 18%.
    Masa:
    250g serka mascarpone,
    600ml śmietanki 30%,
    60g mlecznej czekolady,
    60g gorzkiej czekolady,
    3 łyżki cukru pudru,
    600g świeżych malin

Malinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę stopić, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem - około 7minut. Dodać stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką.Piec w 180 stopniach około 30 minut.
    Ostudzić i przekroić na 2 części.
    Masa:
    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady- startych na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszać.
    Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu.

Komentarze

Podobne przepisy