Serowa Malinka

4.5 (178 ocen)

Pyszny i wilgotny sernik z malinowym musem na budyniowym spodzie. Każdy się w nim zakocha.

Składniki:

  • Biszkopt budyniowy :
    6 jajek
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
    3 budynie czekoladowe
    1 szkl cukru

    Masa serowa:
    150 g margaryny bądź masła
    100 g cukru
    1 op cukru wanilinowego
    4 jajka
    800 g zmielonego półtłustego białego sera
    ok 1/2 szkl mleka
    2 płaskie łyżki mąki ziemniacznej

    Mus malinowy:
    ok 400 g malin
    2 galaretki malinowe bądź truskawkowe

    Blacha 27x30
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Serowa malinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką
  • 2. Spód podpiec ok 20 min w 180 stopniach (Góra-dół)
  • 3. Masa serowa:
    Jajka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  • 4. Mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną
  • 5. W misce utrzyj maslo z cukrami, dodawaj stopniowo żółtka, następnie ser i mleko z mąką - cały czas ucierając
  • 6. Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką drewnianą
  • 7. Masę serową wylać delikatnie na podpieczony biszkopt. Sernik piec w 185 stopniach przez ok 55-60 min (góra-dół) do suchego patyczka
  • 8. Mus malinowy
    Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody.
    Maliny zmiksuj na masę, dodaj tężejącą galaretkę i wymieszaj
  • 9. Mus malinowy wylej na ostudzony sernik. Odstaw do lodówki do stężenia masy

Porady

Można użyć mrożonych malin

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować