Makowo-serowy placek na kefirze z kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Placek powstał z resztek produktów jakie miałam w domu. Przygotowanie jest ekspresowe, więc placek w sam raz nadaje się kiedy "złapie" nas niespodziewana ochota na coś słodkiego

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Skladniki na tortownicę o srednicy 26 cm
    Na placek:
    2 jsajka
    1 szkl. cukru
    2,5 szkl. mąki
    1/2 szkl. oleju
    1 szkl. kefiru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    esencja waniliowa

    Na nadzienie
    1/4 puszki gotowej masy makowej
    200 g białego serka kanapkowego
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka cukru

    Na kruszonkę:
    2 łyżki margaryny
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki wiórków kokosowych

    Ponad to:
    tłuszcz do posmarowania blachy i bułka tarta

Makowo-serowy placek na kefirze z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kwklw3 1. Piekarnik nagrzać do 170 st.
    Cukier zmiksować z jajami. Dodać olej,Kefir i pozostałe składniki. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać na nią ciasto.
  • image-0qfvb76 2. Serek zmiksować na gładką masę z cukrem i budyniem.
  • image-01gbbym 3. Wykładać porcjami małą łyżeczką na ciasto na przemian z masą makową.
  • image-2879108 4. Kruszonka. Z podanych składników (margaryna musi być prosto z lodówki) wyrobić kruszonkę i posypać nią równomiernie ciasto.
  • image-0kn0ty2 5. Ciasto pieczemy przez 60 min w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu. Ciasto jest mięciutkie, pachnące i bardzo, bardzo puszyste

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy