Makowe kłosy drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:
Pulchne bułeczki, które nie tylko dobrze wyglądają lecz równie dobrze smakują.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki pszennej
    20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
    1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
    2 jajka
    250 ml mleka
    pół łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    NADZIENIE:
    puszka masy makowej

    DODATKOWO:
    1 jajko
    1 łyżka mleka

Makowe kłosy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 10 części (najlepiej sobie poważyć wtedy wyjdą równe bułeczki), uformować z nich kulki.
  • 1 2. Każdą kulkę rozwałkować, posmarować masą makową i zwinąć jak naleśnik.
  • 2 3. Ponacinać pod skosem w ok. 1 1/2 cm. odstępach.
  • 4 4. Wywijać nacięte części by uformować kłos.
  • 5. Uformowane bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 min. do napuszenia (najlepiej przykryte w ciepłym miejscu). Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 200*C przez 20-30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy