:-) Gorąco polecam (-:
Pulchne bułeczki, które nie tylko dobrze wyglądają lecz równie dobrze smakują.
1 min
Dla 1 osoby
Składniki:
CIASTO:
50 dag mąki pszennej
20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Makowe kłosy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 10 części (najlepiej sobie poważyć wtedy wyjdą równe bułeczki), uformować z nich kulki.
2.Każdą kulkę rozwałkować, posmarować masą makową i zwinąć jak naleśnik.
3.Ponacinać pod skosem w ok. 1 1/2 cm. odstępach.
4.Wywijać nacięte części by uformować kłos.
5.Uformowane bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 min. do napuszenia (najlepiej przykryte w ciepłym miejscu). Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 200*C przez 20-30 min.
Komentarze