Makowe kokardki

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:
Pyszne bułeczki o ciekawym kształcie, świetnie sprawdzą się do szklanki ciepłego mleka.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki pszennej
    20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
    1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
    2 jajka
    250 ml mleka
    pół łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    NADZIENIE:
    suchy mak
    cukier

    DODATKOWO:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makowe kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 13 - 15 części (najlepiej sobie poważyć wtedy wyjdą równe bułeczki), uformować z nich kulki.
  • 1 2. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Posypać makiem i cukrem.
  • 2 3. Złożyć na pół.
  • 3 4. Naciąć.
  • 4 5. Środkową część wygiąć do góry i podłożyć pod spód. Uformować kokardkę.
  • 5 6. Uformowane bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 min. do napuszenia (najlepiej przykryte w ciepłym miejscu). Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 200*C przez 20-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cukier Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować