Drożdżowe sero-makowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodać sól,letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Rozciągnąć na blaszce 30x40.
2.masa serowa-Zmiksować jajka z cukrem, potem serem.Przesiewać budynie,dodać trochę aromatu cytrynowego i zmiksować.
masa makowa-Odłożone białka ubić i wymieszać z makiem z puszki.
Połowę masy serowej , poukładać kupkami na surowe ciasto. Potem w te puste miejsca, poukładać masę makową, też połowę.
3.Drugą warstwę układać na przemian.
4.kruszonka- Zmiksować masło z cukrem, przesiać mąkę i rozdrobnić na ''gruby żwirek''. Rozsypać do blaszki. (brak zdjęcia)
5.Piec ok.1 godz. w 175 *C. Pod koniec przykryć papierem do pieczenia.
Komentarze