DROŻDŻOWE SERO-MAKOWE Z KRUSZONKĄ

1 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto świąteczne w łatki z serem i makiem. Ciasto dwu smakowe, niczym kołacz śląski. Ciasto wyszło bardzo dobre, nasze ulubione.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
    -500 g. mąki
    -1/2 szklanki cukru
    -1 jajka
    -125 g. masła
    -szczypta soli
    -1 szklanka letniego mleka
    -50 g .drożdży-rozczyn (1,5 łyżeczki cukru+1,5 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
    -1/2 cukru waniliowego

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera śmietankowego
    -3/4 szklanki cukru
    -4 jajka
    -2 żółtka (białka do maku)
    -2 budynie śmietankowe
    -aromat cytrynowy

    MASA MAKOWA:
    -1 puszka maku-850 g.
    -2 białka

    KRUSZONKA:
    -200 g. masła
    -150 g. cukru
    -1 cukier waniliowe
    -200 g. mąki

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kołacz

Drożdżowe sero-makowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DROŻDŻOWE SERO-MAKOWE Z KRUSZONKĄ 1. ciasto-Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodać sól,letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Rozciągnąć na blaszce 30x40.
  • DROŻDŻOWE SERO-MAKOWE Z KRUSZONKĄ 2. masa serowa-Zmiksować jajka z cukrem, potem serem.Przesiewać budynie,dodać trochę aromatu cytrynowego i zmiksować.
    masa makowa-Odłożone białka ubić i wymieszać z makiem z puszki.
    Połowę masy serowej , poukładać kupkami na surowe ciasto. Potem w te puste miejsca, poukładać masę makową, też połowę.
  • DROŻDŻOWE SERO-MAKOWE Z KRUSZONKĄ 3. Drugą warstwę układać na przemian.
  • 4. kruszonka- Zmiksować masło z cukrem, przesiać mąkę i rozdrobnić na ''gruby żwirek''. Rozsypać do blaszki. (brak zdjęcia)
  • DROŻDŻOWE SERO-MAKOWE Z KRUSZONKĄ 5. Piec ok.1 godz. w 175 *C. Pod koniec przykryć papierem do pieczenia.
  • DROŻDŻOWE SERO-MAKOWE Z KRUSZONKĄ 6. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować