Makaron ze szpinakiem i szynką serrano

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosty przepis, tym razem na makaron ze szpinakiem i szynką Serrano.

  • 30 min

Składniki:

  • -opakowanie szpinaku w listkach ( ok. 150g)

    -4 plasterki szynki Serrano

    -1/2 trójkącika sera błękitnego sera pleśniowego ( ok. 50g) można dać oczywiście cały czyli 100g :)

    -2 ząbki czosnku( jeżeli ktoś lubi może dać więcej)

    -olej do smażenia, sól i pieprz do smaku

    -2 porcje ugotowanego makaronu

    -*opcjonalnie 2 łyżki śmietany

    - *opcjonalnie 1/2 małej, posiekanej cebuli

Makaron ze szpinakiem i szynką serrano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Szpinak dokładnie myjemy i blanszujemy około 1 minutę w gorącej wodzie, następnie odcedzamy.
  • 2. 2.Przygotowujemy sos-na łyżce masła lub oleju dusimy szpinak dodajemy czosnek i ser, czekamy aż się roztopi. Możemy także dodać trochę śmietany aby sos był bardziej kremowy.
  • 3. 3.Gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  • 4. 4.Prażymy na patelni pokrojoną w drobne paseczki szynkę, delikatnie aby tylko zmieniła kolor na jaśniejszy.
  • 5. 5. Makarom polewamy sosem i dodajemy podsmażona szynkę.

Komentarze

Podobne przepisy