Makaron z sosem serowym z opieńkami

0 (0 ocen)

Bardzo lubię sosy grzybowe pod każdą postacią, tym razem do sosu z opieniek dodałam serek topiony, wyszedł bardzo delikatny i smaczny.

Składniki:

  • 0,5 kilograma opieniek-mogą być mrożone
    100 gram kremowego serka topionego
    Sól, pieprz
    2 łyżki masła
    Dowolny makaron

Makaron z sosem serowym z opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opieńki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą , gotujemy przez 10-15 minut, odcedzamy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy opieńki, wlewamy niewielką ilość wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Dodajemy serek topiony, podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy porcję makaronu, polewamy sosem.

Komentarze

Podobne przepisy