Makaron z sosem porowo-serowym

5 (170 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron fusili (ale może być o innym kształcie) z delikatnym sosem z porów i sera mascarpone posypany wyrazistymi w smaku wiórkami sera cheddar i świeżym pomidorem. Wszystko razem tworzy idealną kompozycję smaków.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180-200 g oczyszczonego pora (biała i jasnozielona część)
    1 łyżka masła klarowanego
    180-200 g sera mascarpone
    180-200 g makarony fusili lub innego ulubionego
    2 czubate łyżki startego na dużych oczkach sera cheddar
    1 średni pomidor
    sól
    świeżo mielony pieprz
    listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron z sosem porowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora przekrawamy wzdłuż na połowy, a następnie kroimy w poprzek w paseczki o szerokości 2-3 mm. Masło rozgrzewamy w rondlu, wkładamy pora i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy por zmięknie, wkładamy ser mascarpone, mieszamy i dusimy razem 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Pomidora przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w niedużą kostkę
  • 3. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, na makaron wykładamy sos, posypujemy startym cheddarem i kostkami pomidora. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.

Porady

Makaron przed wyłożeniem na talerze można wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze i porcje posypać cheddarem i kostkami pomidora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Makaron Mascarpone Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować