Makaron z ricottą i migdałami

0 (0 ocen)

Makaron z dodatkiem lubczyku a do tego prosty sos z ricotty i migdałów z dodatkiem natki pietruszki. Wyszło mega pyszne danie.

Składniki:

  • 400 g makaronu z lubczykiem
    250 g ricotty
    50 ml śmietanki 30 %
    2 solidne garście migdałów pokroionych w słupki
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    słonecznik do posypania

Makaron z ricottą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać masło, dodać ricottę i słodką śmietankę, wymieszać aby składniki się połączyły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie dodać natkę pietruszki oraz migdały, wymieszać dodać bulion. Chwilę jeszcze dusić, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał i nabrał jednolitej konsystencji. Makaron ugotować i osączyć . Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać prażonym słonecznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy