Makaron z nadzieniem drobiowo-orzechowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja wersja kreatywnego gotowania. Ma być szybko, tanio i smacznie. I tak jest w przypadku tego dania.Wszystkie składniki są dostępne w typowych sklepach spożywczych.

  • 30 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu
    - ser żółty pełnotłusty : 4-5 plastrów
    - makaron Manicotti ( grube skośne rurki), Cannelloni lub muszle do nadziewania : 6 -8 sztuk
    -orzechy włoskie ( bez łupin) : 10 sztuk


    składnik podstawowy dodatkowy
    - pierś gotowana z kurczaka : 150-200 g

    składniki robocze
    - masło miękkie : 1 łyżka
    - sól : 1 łyżeczka
    - pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki

    dekoracja
    - orzeszki piniowe lub łuskane nasiona słonecznika : 2 łyżki
    - natka pietruszki : 2 gałązki

Makaron z nadzieniem drobiowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente ( według zaleceń producenta). Odcedzić.
  • 2. Ugotowaną pierś z kurczaka zmiksować z serem, masłem i orzechami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziewać rurki lub muszle makaronowe. Udekorować natką pietruszki i orzechami lub nasionami słonecznika.

Porady

Pierś z kurczaka do tego dania może być też usmażona. Pierś z kurczaka można śmiało zastąpić gotowaną piersią z indyka. Będzie jeszcze lepiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy