Makaron pod bezowym płaszczem.

0 (0 ocen)

Świetny sposób na zaspokojenie słodkiej zachcianki.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu


    250 g sera białego
    100 g makaronu penne
    1 jajko


    Składnik podstawowy dodatkowy


    dżem domowy z dyni


    Składniki robocze


    1 cukier waniliowy
    1 łyżka śmietany kwaśnej
    2 łyżki cukru pudru
    woda do gotowania makaronu
    1 łyżka masła do wysmarowania formy
    Do dekoracji


    Białka z 3 jaj
    1 szklanka cukru pudru

Makaron pod bezowym płaszczem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.Biały ser wymieszać malakserem z kwaśną śmietaną,cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Przełożyć do szprycy i każdą rurkę makaronu nadziać serem. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.
  • 2. Formę keksową -górne wymiary 26x12 -wysmarować masłem i na dnie ułożyć warstwę rurek.Posmarować 3 łyżkami bezy i znów ułożyć warstwę rurek.Teraz rozsmarować warstwę dżemu z dyni i na to kolejną warstwę rurek.Całość przykryć lekko bezą-około 3-4łyżki.
  • 3. Piekarnik 180 C.Piec 30-40 minut.Następnie całość przełożyć do innego naczynia .rozsmarować resztę bezy i całość zapiec .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy