Majerankowe śledzie w oleju

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodko-kwaśne filety śledziowe w towarzystwie cebuli i majeranku tworzą zgrane trio na wigilijny stół.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marynowane filety śledziowe: 4 sztuki
    - cebula (duże): 3 sztuki
    - majeranek: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - olej: 1 szklanka

Majerankowe śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety płuczemy pod bieżącą wodą, ściągamy z nich skórę, kroimy na małe kawałki. Cebulę siekamy, mieszamy z majerankiem roztartym w dłoniach i cukrem. Śledzie układamy w słoiku na przemian z cebulą, ugniatamy lekko i zalewamy olejem. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Im dłużej pozwolimy im postać w spokoju, tym lepszym smakiem nas zaskoczą po otwarciu słoika :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy