Magdalenki

0 (0 ocen)

Dla mnie Magdalenki to takie słodkie poduszeczki.

Składniki:

  • 2 jajka
    10 dag cukru pudru
    15 dag mąki pszennej
    12 dag masła (rozpuszczonego)
    skórka otarta z 1 cytryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Magdalenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • magdalenki 1. Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać otartą skórkę i przestudzone masło. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na 30 minut, masa po schłodzeniu powinna w dotyku przypominać gąbkę.
  • magdalenki 2. Specjalne foremki do Magdalenek wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, następnie napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
  • magdalenki 3. Piekarnik nagrzać do 210 st i piec ciastka około 10 minut
    po upieczeniu zostawić je jeszcze na kilka minut w foremkach i po przestudzeniu delikatnie wyjąć je z foremek oraz posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy