Magdalenki

  • wyświetlono: 376 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Magdalenki są to rozkoszne ciasteczka na zewnątrz chrupiące a w środku mięciutkie.Są pyszne i idealne na słoneczne letnie dni.

imagi
  • 30min

Składniki

3 Jajka
1 Łyżeczka miodu
100 g cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
110 g masła stopionego
Szczypta soli.

Sposób przygotowania przepisu:

Magdalenki

  • 1. Należy wymieszać jajka z miodem i cukrem. Mieszać trzepaczką przez 6 minut. Nie należy mieszać zbyt energicznie!
    Mąkę przesiać z proszkiem do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dodać masło i sól, dokładnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C.
    Ciastem napełniać foremki do 3/4 ich wysokości.
    Piec przez minutę, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 4 minuty. Ponownie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 5 minut
    Magdalenki po upieczeniu powinny mieć chrupką skorupkę a w środku mięciutkie.

Porady

Można dodać do nich dżem,albo nadzienie cytrynowe

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataciastkamagdalenki

Komentarze

Podobne przepisy

magdalenki z malinami i lemon curdem

Dodane przez: Holga96

Magdalenki z malinami i cytrynowym kremem

Miękkie i słodkie, puszyste ciasto,...

image-165r9ng

Dodane przez: kwintesencjasmaku

One-bite madeleines

W magdalenkach zakochałam się podczas...

Francuskie serduszka

Dodane przez: Iwona75

Francuskie serduszka

Przepis na te ciastka to klasyczny...

puszyste racuszki bez drożdży

Dodane przez: katrinaM24

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

Wyrośnięte racuchy z jabłkami bez...

Babeczki waniliowe

Dodane przez: AnetaJ

Babeczki waniliowe

To najprostsze babeczki na świecie....

Całuski - oponki serowe

Dodane przez: Klaudia0318

Oponki serowe

Moje ulubione ciastka z dzieciństwa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE