Łosoś z salsą z rucoli

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Piekne, gustowne i smaczne danie. Bardzo proste w przygotowaniu:)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - łosoś filet: 1 sztuka
    - rucola: 1 pęczek
    - płatki kukurydziane: 0.5 szklanki
    - płatki migdalów: 1 łyżka
    - orzechy piniowe: 1 łyżka
    - pomidory suszone: 5 sztuk
    - oliwa z oliwek: 0.3 szklanki
    - sól, pieprz, skórka z limonki: 1 szczypta
    - jajko, odrobina mąki: 1 sztuka

Łosoś z salsą z rucoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś z salsą z rucoli 1. Łososia myję i osuszam ręczniczkiem, posypuję solą i pieprzem, potem przyprószam mąką. Płatki kukurydziane mieszam z płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami i starta skórką z limonki. Łososia zanurzam w roztrzepanym jakju, potem w przygotowanej panierce i smażę na rozgrzanej patelni.
    Umytą rucolę siekam na drobne kaawałki, dodaję pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Doprawiam solą, pieprzem i oliwą do smaku.

    Usmażonego łososia wykładam na talerzu, salsę z rucoli kładę na plasterku wędzonej na zimno szynki, podaję z sosem winegret na bazie bazylii, ewentualnie dodaję sos holenderski.

    Smacznego!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy