Łopatka w chrzanowo – ziołowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna podana na ciepło jak i na zimno w towarzystwie chlebka i odrobiny musztardy:)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg chudej łopatki
    Marynata:
    3 łyżeczki chrzanu
    1łyżeczka musztardy Dijon
    Po pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
    1 płaska łyżeczka majeranku
    Po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
    1 płaska łyżeczka soli
    4 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju
    Pieprz

Łopatka w chrzanowo – ziołowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć nią mięso, włożyć je do rękawa do pieczenia i marynować przez noc lub nawet całą dobę w lodówce. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z funkcją termo obiegu przez ok. 80 – 90 minut. Mięso musi być miękkie. Pod koniec pieczenia można rozciąć folię aby mięso się lekko przypiekło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy