Lody jeżynowe z lawendą.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny zagotowujemy z 3 łyżkami cukru i lawendą. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
2.Jajka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy mleko i zagotowujemy, cały czas mieszając. Jak krem nieco zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonego kremu dodajemy śmietankę i mieszamy. Dodajemy również sos jeżynowy i ponownie mieszamy.
3.Przekładamy lody do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki na co najmniej 4 godziny. Co godzinę mieszamy lody balonową trzepaczką, aby się równo zmroziły
Porady
lawendę do lodów można dodac suszoną jak i świeżą. Lawenda suszona ma bardziej intensywny zapach więc najlepiej jest spróbowac i dodać tyle ile nam będzie pasowało
Komentarze