lody jeżynowe z lawendą..

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszne domowe lody. Z podanych składników wychodzi nam ok 1 litr lodów

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 0,5 kg świeżych jeżyn
    150 ml cukru
    250 ml mleka
    2 jajka
    200 ml śmietanki
    ok łyżeczki suszonej lawendy

Lody jeżynowe z lawendą.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny zagotowujemy z 3 łyżkami cukru i lawendą. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
  • 2. Jajka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy mleko i zagotowujemy, cały czas mieszając. Jak krem nieco zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonego kremu dodajemy śmietankę i mieszamy. Dodajemy również sos jeżynowy i ponownie mieszamy.
  • 3. Przekładamy lody do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki na co najmniej 4 godziny. Co godzinę mieszamy lody balonową trzepaczką, aby się równo zmroziły

Porady

lawendę do lodów można dodac suszoną jak i świeżą. Lawenda suszona ma bardziej intensywny zapach więc najlepiej jest spróbowac i dodać tyle ile nam będzie pasowało

Komentarze

Podobne przepisy