Orzeźwiające lody, o bardzo wyrazistym, jeżynowym smaku i pięknym kolorze. Lody jeżynowe są w nieco zdrowszej wersji, bo zrobione na mleku ryżowym i z użyciem brązowego cukru.
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki na 1.4 litra lodów:
650 g jeżyn, świeżych lub mrożonych
400 ml gęstej śmietany
200 ml gęstej śmietany
200 ml mleka ryżowego
200 g cukru brązowego
4 żółtka, organiczne
1.Jeżynyny umyć i zmiksować w blenderze, aż powstanie puree.
2.Podgrzać mleko, cukier i mniejszą ilość śmietany w małym ganku. Odstawić.
3.Mikserem ubijać żółtka aż utworzy się zwarta masa.
4.Do masy żółtkowej, małym strumieniem dolewać podgrzane mleko ze śmietaną i cukrem, a następnie znów wszystko przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać i doprowadzić do wrzenia.
5.Zmniejszyć ognień i podgrzewać tak długo, aż utworzy się gęsta masa, trwa to ok 20-u minut.
6.Po tym czasie zdjąć z ognia, dolać pozostałą cześć śmietany i puree z jeżyn. Wymieszać.
7.Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta maszyny do robienia lodów.
Jeśli nie macie takiej maszyny, należy duży garnek wypełnić kostkami lodu, włożyć do niego naczynie, w którym będziecie miksować wraz z masą lodową i ubijać mikserem przez ok. 20 minut
8.Następnie, w obu przypadkach przełożyć lody do pojemniczków i zamrozić. Lody będę gotowe po 8 godzinach.
Komentarze