Lody jeżynowe

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Orzeźwiające lody, o bardzo wyrazistym, jeżynowym smaku i pięknym kolorze. Lody jeżynowe są w nieco zdrowszej wersji, bo zrobione na mleku ryżowym i z użyciem brązowego cukru.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na 1.4 litra lodów:

    650 g jeżyn, świeżych lub mrożonych
    400 ml gęstej śmietany
    200 ml gęstej śmietany
    200 ml mleka ryżowego
    200 g cukru brązowego
    4 żółtka, organiczne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody jeżynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody jeżynowe 1. Jeżynyny umyć i zmiksować w blenderze, aż powstanie puree.
  • 2. Podgrzać mleko, cukier i mniejszą ilość śmietany w małym ganku. Odstawić.
  • Lody jeżynowe 3. Mikserem ubijać żółtka aż utworzy się zwarta masa.
  • 4. Do masy żółtkowej, małym strumieniem dolewać podgrzane mleko ze śmietaną i cukrem, a następnie znów wszystko przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać i doprowadzić do wrzenia.
  • Lody jeżynowe 5. Zmniejszyć ognień i podgrzewać tak długo, aż utworzy się gęsta masa, trwa to ok 20-u minut.
  • 6. Po tym czasie zdjąć z ognia, dolać pozostałą cześć śmietany i puree z jeżyn. Wymieszać.
  • 7. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta maszyny do robienia lodów.
    Jeśli nie macie takiej maszyny, należy duży garnek wypełnić kostkami lodu, włożyć do niego naczynie, w którym będziecie miksować wraz z masą lodową i ubijać mikserem przez ok. 20 minut
  • Lody jeżynowe 8. Następnie, w obu przypadkach przełożyć lody do pojemniczków i zamrozić. Lody będę gotowe po 8 godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować